Оливкова олія - олія, що виготовляється з плодів оливи європейської (лат. Olea еігораеа).
Нерафінована оливкова олія - одне з найцінніших масел завдяки високому вмісту корисних мононенасичених жирних кислот і поліфенолів. Поліфеноли володіють протизапальними і антиоксидантними властивостями, а також саме вони надають олії неповторний запах і приємний післясмак. В оливковій олії багато вітаміну Е, який сприяє загоєнню і відновленню шкіри, покращує фертильність, допомагає при лікуванні екземи, виразок шкіри, герпесу і лишаю. Та й взагалі, за вмістом антиоксидантів оливкова олія холодного віджимання не має собі рівних у рослинному світі: воно містить більше 100 активних речовин, що володіють потужними антиоксидантними властивостями, які нейтралізують дію вільних радикалів.
Використання. Нерафінована оливкова олія першого віджиму - незамінний компонент заправки для салатів, готових страв, чудово поєднується з хлібом, пастою, супами, практично будь-якими овочами та багатьма спеціями. Додайте в пляшку з маслом трохи часнику або розмарину - і воно придбає нову цікаву нотку. Оливкова олія є нежірогенним, в помірних кількостях воно прекрасно підходить для бажаючих схуднути в якості жирової складової харчування. Смажити на нерафінованій олії не рекомендується - його корисні фіто-компоненти руйнуються при нагріванні. Для смаження краще використовувати рафіновану олію. Оливкова олія - це не тільки смачний продукт харчування, а й цілющий базьзам для шкіри. Обгорить на сонці, змастіть шкіру почервонілу оливковим маслом - воно компенсує шкідливий вплив сонячних променів і вилікує опік. Оливкова олія може замінить найдорожчий крем для обличчя - воно благотворно впливає на шкіру, розгладжує зморшки. Зберігання. У холодильнику масло густіє і втрачає текучість. Нічого страшного в цьому немає, постоявши годинку при кімнатній температурі, воно повертається в початковий стан. До речі, це загустіння - ознака хорошого, справжнього масла першого віджиму. Але не зберігайте масло більше року, навіть у холодильнику. Прямі сонячні промені шкідливі для масла, тому краще всього поставити його в прохолодне темне місце.
В Іспанії проводиться 30% від загальної кількості оливкової олії в світі, і іспанське оливкова олія вважається одним з кращих.
На сайті El Callejón можна купити оливкову олію прямо із заводу «Ель Каллехон» з невеликого селища Прадо Дель Рей у провінції Кадіс в Андалузії. Масло на цьому заводі роблять холодним способом за допомогою кам'яних жорен, як у старовину, в результаті чого воно зберігає не тільки аромат і свіжість, а й усі антиоксиданти, яких часто буває позбавлене фабричне масло.