Хрестоцвіті овочі відомі в якості потужних захисників від раку. Однак при поєднанні таких овочів з продуктами і спеціями, багатими ферментом мірозіназой, їх антираковий потенціал може зрости ще більше. Результати нового дослідження були опубліковані в British Journal of Nutrition.
Як ми вже повідомляли в попередній статті, брокколі, капуста, цвітна капуста, кольрабі, крес-салат і інші хрестоцвіті (капустяні) овочі мають протиракову потенціалом завдяки дії речовини сульфорафана. Докладніше у статті: «Речовина, яка міститься в брокколі, вбиває ракові клітини».
У хрестоцвітних овочах міститься речовина глюкорафанін, яке є попередником сульфорафана. Рослинний фермент мірозіназа перетворює глюкорафанін в сульфорафан, який і перешкоджає ракового росту.
Дженна М. Крамер та її колеги з Університету Іллінойсу вивчили і порівняли антиракові ефекти брокколі при вживанні її ізольовано або в комбінації з іншими продуктами, багатими ферментом мірозіназой. Тим самим вони намагалися стимулювати утворення сульфорафана з глюкорафаніна.
Незважаючи на те, що броколі містить невелику кількість мірозінази, травні ферменти і флора в організмі здатні до перетворення глюкорафаніна в сульфорафан. Однак, якщо продукти з високим вмістом мірозінази додати до крестоцветним овочам, ефект значно посилюється.
«Щоб підсилити протиракові властивості броколі, можна додати до нього продукти, багаті мірозіназой, наприклад, гірчицю, хрін, васабі, або поєднувати з паростками інших хрестоцвітих, - рекомендує співавтор дослідження Елізабет Джеффрі. - Кількість пряного в даному випадку є показником ефективності ».
Є ще кілька приємних моментів від такого поєднання. За повідомленням Natural News, паростки хрестоцвітих або спеції, реагуючи з глюкорафаніном, не тільки підсилюють утворення сульфорафана, а й продовжують час його перебування у кровотоці. Мірозіназа також змушує травну систему поглинати протиракові речовини у верхньому кишечнику, де показники поглинання набагато вище.
Додайте молоді пагони хрестоцвітих або спеції до страв з брокколі або цвітної капусти, щоб отримати корисне і смачне блюдо.