Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 

» 2011 » Ноябрь » 22 » Обліпиха
Обліпиха
22:24


Обліпиха
- чагарник з сімейства лохів, росте в середній смузі (середня і північна Європа) і Сибіру. Листя вузьке, сірувато білі, квіти дрібні, дводомні, плоди помаранчеві, соковиті, йдуть для варений і настоянок.

Латинська назва: Hippophae Rhamnoides

Англійська назва:
обліпиха

Активні речовини: У плодах (насінні) обліпихи містяться ненасичені жирні кислоти, органічні кислоти, дубильні речовини, флавоноїди, вітаміни С, В1, В2, В6, Р, нікотинова і фолієва кислоти, каротин, мікроелементи (калій, кальцій і т.д. ).

Дія: обліпиха застосовується як ранозагоювальний засіб, для лікування шкірних захворювань, внутрішніх виразок, цинги, а також для стимуляції фізичної активності. У ній знаходиться більше ста необхідних людському організму речовин - вітамінів і мікроелементів. Обліпиха має поживним, протизапальну, регенеруючу та биостимулирующим дією. При косметичному застосуванні пом'якшує шкіру, підвищує її пружність і захищає від вільних радикалів.

Приготування.

Швидкозаморожена обліпиха зберігає всі біологічно активні речовини і смак.

Обліпиха, пересипана цукром, може зберігатися дуже довго. Співвідношення цукру і ягід - 1:1. Якщо плоди засипаються в скляну банку, її слід обернути тканиною, так як від дії денного світла вітаміни руйнуються. Ягоди завжди повинні бути присипані цукром. Після кожного вживання чергової порції плодів шар цукру потрібно відновлювати. Просочився обліпиховою соком цукор використовується для приготування киселю і освіжаючого вітамінного напою.

Джем із свіжих ягід - найкорисніший і поширений вид переробки обліпихи. Промиті і обсушені свіжі плоди ретельно перетираються з цукром у співвідношенні 1:2. У темному прохолодному місці такий джем з успіхом зберігається кілька років. При необхідності дотримання дієти кількість цукру можна зменшити вдвічі, але тоді джем варто зберігати в холодильнику.

Яблучно-морквяно-обліпиховий
напій рекомендується школярам і студентам після здачі іспитів для відновлення сил. Нарізати 5 яблук, опустити в закипілий воду (4 склянки), настояти 2 год, процідити. Віджати сік 2 моркви, змішати з яблучним настоєм, додати 2-3 столові ложки соку обліпихи (бажано з м'якоттю).

Напій з шипшини з чорницею, обліпихою і медом особливо корисний людям, що страждають порушенням обміну речовин і цукровим діабетом. 3 столові ложки подрібнених сухих плодів шипшини і столову ложку сушеної чорниці залити 5 склянками окропу. Настояти 20-30 хвилин, процідити, додати 4 столові ложки обліпихової натурального соку без м'якоті і цукру і 3 столові ложки меду. Добре розмішати й остудити.

Обліпиховий сік з вершками

Збити 2 яєчних жовтки з 8 столовими ложками цукру, додати склянку обліпихової соку, перемішати, розлити у фужери і перед подачею на стіл зверху прикрасити, не розмішуючи, охолодженими збитими вершками.

Молочний напій з обліпихою

До 500 г охолодженого молока додати 4-5 столових ложок підсолодженого обліпихової соку з м'якоттю. Суміш збити міксером. Подавати у високих фужерах.

Обліпихова желе

До 1 л натурального обліпихової соку додати 1 кг цукру і 10-12 г желатину, попередньо замоченого у воді на 6 ч. Суміш варити близько півгодини до 1 / 3 первинного об'єму (готовність визначається як при варінні варення), злегка остудити і розлити у формочки.

Обліпихова желе з соком калини

До 1 л соку обліпихи з м'якоттю додати 150 г соку калини і 20 г желатину, попередньо замоченого у воді на 6 годин. Суміш підігріти, додати 0,7-1 кг цукру і варити до готовності, як зазначено в попередньому рецепті.

Обліпиховий мус

2 склянки підсолодженого соку обліпихи з м'якоттю довести до кипіння, всипати тонкою цівкою 40 г манної крупи (2 столові ложки без верху), варити, помішуючи, 10 хвилин. Остудити приблизно до 40 0 ​​С, ретельно збити, розлити у форми і охолодити.

Варення з обліпихи з волоськими горіхами

200 г подрібнених волоських горіхів проварити протягом 20 хвилин в цукровому сиропі (1,5 кг цукру на 2 склянки води), остудити приблизно до 80 0 С. Висипати в сироп 1 кг підготовлених ягід обліпихи, довести до кипіння на великому вогні, а потім на слабкому вогні варити до готовності. Варення зберігати в стерилізованих банках.

Обліпиховий мед

Натуральний підсолоджений обліпиховий сік без м'якоті помістити в холодильник біля морозильної камери. Через деякий час він густіє, кристалізується і перетворюється в мед дрібної і ніжної структури, не дуже солодкий.

Вершкове масло, вітамінізоване обліпихою

До 1 кг свіжого вершкового масла додати 400 г цукру і 400 г обліпихової соку з м'якоттю. Суміш збити міксером. Зберігати в холодильнику. Використовувати для приготування бутербродів і кондитерського крему.

Обліпихова морозиво

До 500 г підсолодженого обліпихової соку з м'якоттю додати 500 г води і 10 г попередньо замоченого у воді харчового желатину. Добре розмішати, підігріти, не доводячи до кипіння. Охолодити і збити в електромороженіце.

Лікарський обліпихова олія
складається із суміші каротину і каротиноїдів (180 мг%), токоферолів (110 мг%) і гліцеридів олеїнової, лінолевої, пальмітинової і стеаринової кислот. Застосовується зовнішньо при лікуванні опіків, пролежнів, променевих ушкоджень шкіри, а також всередину при виразковій хворобі шлунка.

Листя обліпихи служать дубильним сировиною.
Категория: Растения | Просмотров: 1009 | Добавил: bebezp | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пятница
17.05.2024
00:51
Календарь новостей
«  Ноябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Разделы новостей
Красота женщины [7]
Мода [4]
Здоровье [12]
Диета [5]
Женщина и мужчина [8]
Для мамы [4]
Мой малыш [2]
Звезды и знаменитости [6]
Интересное в мире [2]
Путешествия [6]
Растения [6]
Приятного аппетита [9]
Музыка [1]
Видео [5]
Рисунки и фотообои [2]
Софт [1]
Игры [1]
Книги [1]
Разное [17]
Полезные советы [4]
Форма входа
Приветствую Вас Гость!
Логин:
Пароль:
Рекомендуем

Рекомендуем



Copyright MyCorp © 2024